
SMV-teltet på Folkemødet danner rammen om mange spændende events og debatter. I år kan du finde os på C30 lige ved Cirkuspladsen..
Folkemødet 2019
SMVdanmark deltager for syvende gang på Folkemødet i Allinge. SMVdanmarks telt ligger i år på plads C30 lige ved Cirkuspladsen. Se programmet for teltet her.
Opdateret den 11. juni, 2019 ...
Programmet opdateres løbende …
Torsdag den 13. juni:
Torsdag den 13. juni, 13.30 – 14.30:
Hvordan styrker vi den mentale sundhed i SMV'er?
Kom og hør nye arbejdspladsprojekter blive pitchet a la ”I Løvens Hule”.
Arrangør:
Optræden/Performance - Vækst, erhverv og beskæftigelse - Sundhed, omsorg og forebyggelse
Eventbeskrivelse:
Mentale sundhedsudfordringer som stress, søvnbesvær og symptomer på angst og depression er stigende blandt lønmodtagere på arbejdsmarkedet, herunder blandt SMV’er. SMV’er står på mange måder i en helt anden situation end større virksomheder mht. muligheder for at forebygge disse udfordringer. Der er typisk ikke tid, kompetencer og strukturer på virksomheden til at tage sig af det. SMV’erne har behov for hjælp. Men hvordan og hvad virker? Velliv Foreningen støtter initiativer i SMV’er for at tackle de udfordringer, de måtte have med mental sundhed. De første projekter er netop sat i søen og vil blive præsenteret torsdag d. 13 juni. på Folkemødet. Kom og lær af andres erfaringer, når projekterne bliver kigget grundigt efter i sømmene af SMV’er selv i en opsætning a la ”I Løvens Hule”.
Deltagere:
- Dorte Rosendahl Kirkegaard, Seniorkonsulent, Cabi
- Henrik Pedersen, Formand, Dansk Bilbrancheråd
- Lars Juhl Frandsen, Direktør, Nordic Computer
- Stine Moesmand, Chefkonsulent, Organisationspsykolog, Arbejdsmiljøcentret
- Hanne Christensen, Chefkonsulent, Aron
- Emil Thorup, Iværksætter og TV-vært, Emil Thorup
- Lone Porsgaard, Direktør, Dansk Varebilinventar
- Pia Ørskov, HR-chef, Creative Company A/S.
---
Torsdag den 13. juni, 15.00 – 16.00:
Lev eller lad dø!?
Når lovgivningen skaber barrierer for bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Arrangør:
Optræden/Performance - Klima og energi - Vækst, erhverv og beskæftigelse
Eventbeskrivelse:
Som lovgivningen er i dag må autoværkstederne ikke reparere forsikringsskadede biler med upcyclede reservedele. Det er med til at afgøre, hvornår en bil er totalskadet. Men ofte er dele på fx trafikskadede biler genanvendelige, hvilket betyder at lovgivningen begrænser den cirkulære økonomi og bæredygtigheden på området. Var det lovligt, ville der kunne bruges færre ressourcer på produktion af nye reservedele og biler, og det ville give både besparelser og bedre miljø. En glimrende ide, siger mange politikere, men der sker ikke noget. Kom og vær med til at bestemme, om den skadede bil skal dø – eller om den må få implanteret et fint, brugt organ, så den kan leve videre og spare verden for ressourcer til at bygge en ny.
Deltagere:
Børge Madsen, Direktør, Dansk Autogenbrug.
---
Torsdag den 13. juni, 16.30 – 17.30:
Teknologien revolutionerer din bil – men hvem ejer data?
Er forbrugerne ved at tabe kampen om retten til egne bildata? Og hvad er konsekvenserne?
Arrangør:
Dansk alliance for bilejeres ret til egne data
Debat - Vækst, erhverv og beskæftigelse - Demokrati og forvaltning
Eventbeskrivelse:
'Connected cars’ er i fuld gang med at indtage de danske veje; altså biler, der automatisk sender informationer fra bilens computere til omverdenen. Derfor vil alle nye biler i nærmeste fremtid være rullende storleverandører af data. ’Connected cars’ er i udgangspunktet en meget positiv udvikling, som giver nye muligheder for de danske bilejere og samfundet. Det kan give langt bedre trafiksikkerhed, medvirke til bedre service og reparationer osv. Men forbrugeren er ved at tabe kontrollen over data, og bildata er for nuværende ikke omfattet af GDPR. Bilfabrikanterne mener i udgangspunktet, at de ejer bilernes data, men bør data ikke været ejet af bilejeren? Bør der ikke også for bilers data gælde det grundlæggende princip, at bilisten selv kan bestemme, hvem man vil videregive eller sælge sine data til? Vi sætter spot på et af de områder, hvor digitalisering og teknologi rykker allermest, men hvor debatten er mindst. Kom om hør, hvordan fremtiden på bilmarkedet ser ud!
Deltagere:
- Erik S. Rasmussen, Direktør, Dansk Bilbrancheråd
- Jacob Nisgaard Larsen, Afdelingsleder, Forsikring & Pension
- Christian Grau, Bil- og livsstilsekspert, TV-vært, børnebogsforfatter og foredragsholder, Christian Grau
- Torben Lund Kudsk, Politisk chefkonsulent, FDM.
---
Fredag den 14. juni
Fredag den 14. juni, 10.00 – 12.00:
Åbent hus i Lærlingenes Hus
Lærlingenes Hus skal inspirere unge til at vælge en erhvervsuddannelse – hjælp os med hvordan?
OBS: Eventet foregår i Lærlingenes hus, som ligger på Brinkevej 2B, Tejn, 3770 Allinge!
Arrangør:
Dansk Håndværk
Mingle - Børn, unge og undervisning - Transport og byggeri
Eventbeskrivelse:
Kære dig med passion for det gode håndværk. Det er et år siden, at projekt Lærlingenes Hus blev sat i søen. Et projekt, hvor lærlinge i samarbejde med andre arkitekt-, konservator-, konstruktør-, og ingeniørstuderende skal forvandle et nedslidt hus i Tejn ved Allinge til et bæredygtigt og multifunktionelt undervisningshus. På dagens event afslører vi resultatet af de arkitekt-, konservator- og ingeniørstuderendes undersøgelser og skitseforslag til, hvordan Lærlingenes Hus kan se ud i fremtiden. På eventet udvælges det bedste forslag. Elever fra Campus Bornholm viser mock-ups af husets konstruktioner, som er tegnet af arkitektstuderende. Kig forbi Lærlingenes Hus på Brinkevej 2B, Tejn, 3770 Allinge fredag den 14. juni 2019 i tidsrummet 10-12. Her viser vi fremdriften i projektet og drøfter, hvordan vi fremmer samarbejdet på tværs fag inden for byggeriet, og inspirerer flere unge til at vælge en håndværksmæssig uddannelse. Læs mere på www.dhv.dk.
Deltagere:
- Morten Frihagen, Direktør, Dansk Håndværk
- Niels Techen, Formand, Dansk Håndværk
- Mads Okking, Faglig konsulent, Dansk Håndværk
- Helge Thers, Medlemskonsulent, Dansk Håndværk.
---
Fredag den 14. juni, 10.30 – 11.30:
Lange betalingsfrister – unfair eller et markedsvilkår?
SMV'ere presses uden gyldig grund til mere end 30 dages betalingsfrist. Skal der lovgives mod det?
Arrangør:
Debat - Vækst, erhverv og beskæftigelse - Økonomi, finans og skat
Eventbeskrivelse:
Mange SMV’er oplever, at store kunder kræver betalingsfrister, der er længere end 30 dage – og i grelle tilfælde helt op til 180 dage, uden at der er en særlig begrundelse for det. Er det acceptabelt, at de store virksomheder på den måde bruger de små som banker? Hvilke konsekvenser kan det have for de små og mellemstore virksomheder – og bør der indføres lovgivning, der sikrer maksimalt 30 dages betalingsfrist? Det handler debatten 'Lange betalingsfrister – unfair eller et markedsvilkår?' om. I efteråret 2018 kørte SMVdanmark kampagnen Fair Betalingsfrist, der skabte stor sympati for, at de store ikke skal kunne belaste de små og mellemstore virksomheders likviditet ved at kræve betalingsfrister, der går langt ud over, hvad der er acceptabelt. Erhvervsordførere fra begge sider af salen udtrykte sympati, men erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skød problemet til hjørne, da valget stod for døren. Tør man håbe på handling efter valget?
Deltagere:
- Kasper Sand Kjær, MF, Socialdemokratiet
- Jens Juul Nielsen, Informationsdirektør, Coop Danmark
- Jakob Brandt, Vicedirektør, SMVdanmark.
---
Fredag den 14. juni, 12.00 - 12:45:
Erhvervsuddannelserne – udvikling eller afvikling?
Hvordan holder vi fast i EUD's mange kvaliteter og samtidig tilbyder moderne erhvervsuddannelser?
Arrangør:
SMVdanmark
Debat - Uddannelse og forskning - Børn, unge og undervisning
Eventbeskrivelse:
Erhvervsuddannelserne er under pres. Virksomhederne skriger på flere faglærte. Den store reform fra 2015 justeres gang på gang i forsøget på at nå reformmålene om, at flere skal vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse. Men i 2019 er vi stadig langt fra målet om, at 25 pct. af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen, og frafaldet på erhvervsuddannelserne ligger stadig på ca. 50 pct. Vi har åbenbart udviklet et uddannelsessystem, som får de unge til at vælge stik modsat af, hvad samfundet har brug for. Debatten om ungdomsuddannelserne går derfor mere og mere i retning af, at vi skal tænke om, nyt og på tværs. Vi skal kassere det, der ikke virker, og bevare det, der gør. Hvordan vi gør det - og om vi kan det - står i centrum for debatten.
Deltagere:
- Nanna Højlund, Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
- Heike Hoffmann, Chefkonsulent, SMVdanmark
- Camilla Hutters, Områdechef, EVA
- Ane Buch, Direktør, SMVDanmark
- Stine Vrang Elias, Adm. direktør, DEA
- Ole Heinager, Adm. direktør, Danske Erhvervsskoler og Gymnasier.
---
Fredag den 14. juni, 13.30 – 14.30:
Hack SMV’ernes digitale fremtid: Fra cyber-sårbarhed til vækst
Hacking og debat: Er de danske SMV’er rustet til kamp, når de cyber-kriminelle banker på?
Arrangør:
SMVdanmark, Aalborg Universitet - AAU, Teknologipagten
Debat - Uddannelse og forskning - Vækst, erhverv og beskæftigelse
Eventbeskrivelse:
Hvad sker der, når SMV’er bliver hacket? Kun få SMV'er er 'avanceret digitale', mens kravene fra offentlige digitale platforme er stigende. Er SMV’erne rustet til den øgede digitalisering, eller har de behov for nye kompetencer? Vi indleder med en workshop, hvor hackere viser, hvor let det er at knække passwords og fortæller om de sårbarheder, de fleste SMV’er har. Vi diskuterer, hvordan SMV’ernes digitale udfordringer kan blive vendepunktet, hvor man får nyt fokus, afprøver nye løsninger og får IT-kompetencer ind i virksomheden. Teknologipagten har fokus på at få STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering & Mathematics) i spil for at skabe vækst i virksomheder. Er det en ny vækstmotor? SMV:Digital og puljer igangsat af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse italesætter behovet for digitalisering og støtter nye initiativer. Kan de aktivere den nødvendige digitale revolution hos SMV’erne? Vi diskuterer, om tiltagene rammer SMV’ernes behov og skaber den nødvendige udvikling.
Deltagere:
- Ane Buch, Direktør, SMVDanmark
- Dorte Zacho Martinsen, CEO, BM Silo ApS
- Per Michael Johansen, Rektor, Aalborg Universitet
- Jens Myrup Pedersen, Assoc. Prof., Aalborg Universitet
- Pernille Berg, Chef for Forskning, Analyse & Videregående Uddannelser, Teknologipagten
- Daniel Britze, Studerende, Aalborg Universitet
- Robert Nedergaard Nielsen, Studerende, Aalborg Universitet.
---
Fredag den 14. juni, 15.00 – 16.00:
Hvordan sikrer vi en værdig ældrepleje i fremtiden?
Hvordan sikrer vi de ældre, som der bliver markant flere af de kommende år, en værdig pleje?
Arrangør:
KA Pleje
Debat - Sundhed, omsorg og forebyggelse
Eventbeskrivelse:
I de kommende år bliver der flere og flere ældre. Hvordan sikrer vi, at de får den værdige pleje og omsorg, som de fortjener? Er flere penge til området løsningen? Er det teknologien, der skal sikre det? Er det noget grundlæggende ved den nuværende struktur, der skal kigges på? I KA Pleje, Danmarks største arbejdsgiver- og brancheforening inden for 'frit valg', glæder vi os til at tage debatten med politikere og aktører på området.
Deltagere:
- Kristian Hegaard, Folketingsmedlem, Radikale Venstre
- Karsten Høgild, Direktør, Arbejdsgiverforeningen KA
- Mona Striib, Formand, FOA
- Mia Amalie Holstein, velfærdspolitisk chef, CEPOS
- Per Tostenæs, Seniorkonsulent, Ældre Sagen.
---
Fredag den 14. juni, 16.30 – 17.30:
Hvad er cirkulær økonomi i bilernes verden?
Er det bæredygtigt kun at fokusere på elbiler og bygge nyt, eller skal vi også reparere og genbruge?
Arrangør:
Dansk Autogenbrug, SMVdanmark
Debat - Klima og energi - Vækst, erhverv og beskæftigelse
Eventbeskrivelse:
Vi kan forcere udskiftningen af vores nuværende bilpark med elbiler og bruge kostbare ressourcer på at fremstille nye. Eller vi kan reparere på de biler, der én gang er brugt energi og råmaterialer på at bygge. Hvad er mest bæredygtigt?
Deltagere:
- Anders Berner, Journalist, Bilbasen
- Lærke Flader, Branchechef, Dansk Elbil Alliance
- Torben Lund Kudsk, Politisk chefkonsulent, FDM.
---
Lørdag den 15. juni
Lørdag den 15. juni, 10.30 – 11.30:
Hvordan fastholder vi folk længst muligt på arbejdsmarkedet?
Hvordan sikrer vi, at flest muligt kan blive længst muligt på arbejdsmarkedet?
Arrangør:
Arbejdsgiverforeningen KA
Debat - Vækst, erhverv og beskæftigelse - Økonomi, finans og skat
Eventbeskrivelse:
Der bliver brug for stadig flere lys i lagkagen, når vi fejrer fødselsdag. Det er fantastisk, at levealderen stiger. Samtidig stiger manges ønske om at kunne gå tidligere på pension. Man behøver ikke være nobelprismodtager i økonomi for at se, at det samfundsøkonomisk halter, at vi vil tidligere på pension, når vi samtidig bliver ældre og ældre. I den nye overenskomst mellem Arbejdsgiverforeningen KA og Det Faglige Hus har vi indført ”Fleksibelt seniorliv”. Det åbner døren for, at man på den enkelte virksomhed kan skræddersy et fleksibelt seniorliv, der tager udgangspunkt i de ønsker og behov, som arbejdsgiver og medarbejder har. Det giver frihed og fleksibilitet. Det er den slags ordninger, der er brug for.
Deltagere:
- Mikael Marstal, Juridisk chef, Det Faglige Hus
- Kristian Jensen, Næstformand, Venstre
- Bjarne Laustsen, Folketingsmedlem, Socialdemokratiet
- Karsten Høgild, Direktør, Arbejdsgiverforeningen KA
- Dorte Martinsen, Direktør, BM Silo
- Christian Juhl, Folketingsmedlem, Enhedslisten.
---
Lørdag den 15. juni, 12.00 – 13.00
Er eksportfremmen blevet overflødig?
Kommer eksportlokomotiverne, der skal trække væksten og velfærden i fremtiden, af sig selv?
Arrangør:
SMVdanmark, Eksportforeningen, eStatistik.dk
Debat - Vækst, erhverv og beskæftigelse
Eventbeskrivelse:
Deltagere:
- Jens Kvorning, Internationaliseringschef, SMVdanmark
- Halldor Halldorsen, chefkonsulent, Eksportforeningen
- Kent Nielsen, Direktør, eStatistik.
---
Lørdag den 15. juni, 13.30 – 14.30:
Verdensmål – fidus eller forretning?
Hvis målene skal nås, skal det også være en god forretning for virksomhederne, ellers sker det ikke.
Arrangør:
SMVdanmark, Eksportforeningen
Debat - Vækst, erhverv og beskæftigelse
Eventbeskrivelse:
Mange virksomheder er i en proces, hvor de undersøger markedsmulighederne i verdensmålene. Nogle mener, at der er et forretningspotentiale på 400 mia. kr., men hvor ligger de? Flere virksomheder, der har verdensmålene som en del af deres strategi, siger, at de ikke kan se det på bundlinjen. Men skal de det på kort sigt? Eller er verdensmålene netop for de virksomheder, der er parate til at investere, ikke fordi de kan se en markedsføringsfidus i det, men ud fra en tro på, at det er dér, verden er på vej hen, og at det derfor vil lønne sig på langt sigt? Vil der være en fremtid for virksomheder, der ikke af sig selv arbejder for at opfylde verdensmålene? For 25 år siden skulle alle underleverandører ISO certificeres for at have en fremtid., fordi der var tale om nogle kvalitetsnormer, og når ens kunde fulgte dem, så måtte man også selv gøre det. Det var logisk nok. Verdensmålene er mere ”elastik i metermål”, eller er de?
Deltagere:
- Lone Porsgaard, Direktør, Dansk Varebilinventar
- Karsten Høgild, Direktør, Arbejdsgiverforeningen KA
- Dorte Martinsen, Direktør, BM Silo
- Jens Kvorning, Internationaliseringschef, SMVdanmark
- Jon Arskog, Kommunikationschef, SMVdanmark
- Halldor Halldorsson, Chefkonsulent, Eksportforeningen.
---
Lørdag den 15. juni, 15.00 – 16.00:
Fokus på frisøruddannelsen
Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere vil skabe fokus på frisøruddannelsen.
Arrangør:
Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere, dofk
Optræden/Performance - Uddannelse og forskning
Eventbeskrivelse:
Kom og se klassisk frisørhåndværk udført af medlemmer af det Bornholmske frisørlaug. Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere vil skabe fokus på den danske frisøruddannelse og vigtigheden af at benytte organiserede frisørsaloner, der tager socialt ansvar og samtidig uddanner elever.
Deltagere:
- Connie Mikkelsen, Landsformand, Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere
- Jesper Tollak, Konsulent, Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere.
---
Lørdag den 15. juni, 16.30 – 17.30:
Lev eller lad dø!?
Når lovgivningen skaber barrierer for bæredygtighed og cirkulær økonomi
Arrangør:
Dansk Autogenbrug, SMVdanmark
Optræden/Performance - Klima og energi - Vækst, erhverv og beskæftigelse
Eventbeskrivelse:
Som lovgivningen er i dag, må autoværkstederne ikke reparere forsikringsskadede biler med upcyclede reservedele. Det er med til at afgøre, hvornår en bil er totalskadet. Men ofte er dele på fx trafikskadede biler genanvendelige, hvilket betyder, at lovgivningen begrænser den cirkulære økonomi og bæredygtigheden på området. Var det lovligt, ville der kunne bruges færre ressourcer på produktion af nye reservedele og biler, og det ville give både besparelser og bedre miljø. En glimrende ide, siger mange politikere, men der sker ikke noget. Kom og vær med til at bestemme, om den skadede bil skal dø – eller om den må få implanteret et fint, brugt organ, så den kan leve videre og spare verden for ressourcer til at bygge en ny.
Deltagere:
- Børge Madsen, Direktør, Dansk Autogenbrug.
---
Udover ovenstående eksterne events, deltager SMVdanmarks medarbejdere også i andre eksterne events.
Har du spørgsmål til SMVdanmarks deltagelse på Folkemødet, eller er du interesseret i at bruge vores eksperter til dit eget event, så kontakt kommunikationschef Jon Arskog på arskog@SMVdanmark.dk, eller ring til ham på 61 96 39 99.
Du kan finde SMVdanmarks telt på C30.
Download kortet i PDF her
Download app'en til Folkemøde 2019 her
Er du på Folkemødet, så kom forbi vores telt!
Skal vi samarbejde?
Har du brug for en skarp debattør på en af dine events
- så brug en af SMVdanmarks dygtige medarbejdere.
Kontakt SMVdanmark, hvis du ønsker SMV'ernes synsvinkler og ideer med i en debat eller andre typer arrangementer.
Kontakt SMVdanmarks folkemødeansvarlige.
Kontakt
